En robotplæneklipper klarer arbejdet med at holde græsplænen for dig.
Der er findes efterhånden mange producenter og modeller af robotplæneklippere. Og der kommer nye til hvert år.
Der kan være vanskeligt at vælge den rette model til sin plæne. Men mange robotplæneklippere kører efter samme princip, de kører i et område der er afgrænset af en kantledning. Kantledningen er en ubrudt ledning der følger plænens kant hele vejen rundt.
Desuden er der forskel på hvor stor en græsplæne robotplæneklipperen kan klare, hvor meget den larmer og hvor stor hældning den kan klare.
Derudover er der der en masse mindre væsentlige forskelle på modellerne, om de har wifi, display, gps, kantklip osv.. Men i sidste ende handler det om hvor godt robotten klarer at slå græsset for dig. Så du kan bruge din tid på en kop varm kaffe.
Vores valg af robotplæneklipper
Vi valgte vores robotplæneklipper ud fra prisen, anmeldelser og størrelsen på det areal den skulle klare. Samt erfaringer fra familie, som har sammen model. Vi valgte at købe en Worx M800. Det er en model i den billige ende, den kan købes for omkring 5.500 kr. Den har holdt en del af vores græs i over et år, og den gør det faktisk rigtig godt. Græsset er blevet meget mere tæt og sundt, og plænen er altid flot og nyklippet. Den klarer opgave over alt forventning.
Find arealet på din græsplæne
Inden du køber din robotplæneklipper skal du vide lidt om hvor stor din græsplæne er. Hvis den ikke ligefrem er firkantet kan det være svær at regne størrelse ud. Men du kan få hjælp i programmet Google Earth Pro, som kan installeres gratis på din computer.
Google Earth Pro har en funktion der hedder Polygon, hvor du kan tegne en Polygon på kortet, og få oplyst både omkreds og areal.
Det er meget simpelt, og nogenlunde præcist. Funktionene er også god hvis du skal finde arealet og omkredse på andet, fx. en indhegning til grise.
Det er ikke kun arealet af græsplæne der afgør hvilken robot du skal vælge. Hvis plænen er simpel, uden for mange forhindringer kan du måske klare dig med en lidt mindre model, da den vil køre mere effektivt end på en græsplæne med mange forhindringer.
Installering af robotplæneklipper
De fleste robotplæneklippere installeres efter sammen princip. Der er dog afvigelser mellem de forskellige modeller. fx. afstande fra græskant til kantledning, placering af ladestation mm. Så det er en rigtig god ide at læse vejledning grundigt inden du går i gang med at installere din lille hjælper. Hvis du er i tvivl om noget, kan det være en god ide at lave en lille test installation på græsplænen først. Så du kan teste hvordan din nykøbte robot kører.
De første par uge skal du forvente at lave lidt ændringer på din installation og din have, for at få din robotplæneklipper til at køre fejlfrit. Det kan være nødvendigt at fjerne lidt lavthængende grene, ændre kanttråden eller slå et bræt på legehuset så robotten ikke kører fast under det. Men så kan du også se frem til en rigtig flot græsplæne uden besvær, mange år fremover.
Kantledningen
De fleste modeller kræver en kantledning langs græsplænens kant, for at fungere. Det er faktisk en meget overkommelig opgave at montere kantledningen. Det er klaret på et par timer. De steder hvor der er græs, er det blot at bruge de medfølgende pløkker til at fastgøre ledningen. Efter nogle uger forsvinder ledningen ned i græsplænen, og er helt usynligt.
Det kan være nødvendigt at grave ledningen ned, hvis den går over områder med jord eller belægning. Skal robotten kører over flisebelægning kan det være nødvendigt at tage fliserne op for at få lagt ledningen. Kantledningen kan evt. lægges i nogle elektrikerrør under fliserne, så ledningen nemt kan udskiftes, hvis det skulle blive nødvendigt.
Kanttråden laver den ydre grænse af robotplæneklipperens arbejdsomårde, men der kan også være områder inden for området hvor robotplæneklipperen ikke skal køre. Det kan være blomsterbede, flisebelægninger eller måske har du et lille stykke natur med højt græs? Her kan du lave en ø, hvor plæneklipperen ikke kører. Øen laves ved at køre kantledningen ud til dit blomsterbed, hele veje rundt om blomsterbedet, og tilbage parallelt med den udgående kantledning. Robotten ignorere kantledningen der hvor den ligger parallelt.
Hvis du har træer, legehus eller andre faste genstande på din græsplæne, er det ikke nødvendigt at lægge kantledning omkring dem, da robotten blot vil kører imod dem, og ændre retning.
I starten kan det være nødvendigt at rette lidt på kanttråden, for at få robotplæneklippen til at køre fejlfrit.
Ladestationen
Din robotplæneklipper har brug for et sted hvor den kan få batterierne ladet op, efter en tur på græsset. Her kører den tilbage til sin ladestation, hvor den lader op. Der er forskel på hvordan ladestationen skal placeres, alt efter hvilken model det drejer sig om. Men fælles for alle modeller er at de skal placeres i nærheden af en 230v stikkontakt. Det kan også være en god ide at placere ladestationen i læ for sol og regn. Da det forlænger robottens levetid. Du kan evt. bygge en lille garage til din robotplæneklipper.
Robotten finder selv tilbage til ladestationen når den trænger til få batterierne ladet op. Der er forskel på hvordan de forskellige modeller finder tilbage til ladestationen. Worx modellerne finder kanttråden og følger den hele vejen tilbage til ladestationen. Det kan være en lang tur. Husqvarna modellerne finder tilbage til ladestationen via nogle udlagte ledetråde, som fører direkte til ladestationen.
Programmering af robotplæneklipper
Programmeringe af en robotplæneklipper er nemt klaret, hvis man har lidt teknisk indsigt. Eller kender du måske en som kan hjælpe. Når først det er klaret, bør det ikke være nødvendigt at ændre på det. Robotten programmeres enten via et display på robotten eller via en smartphone.
Driftstid
Det første der programmeres er driftstiden. Hvornår skal din robot kører? Den skal selvfølgelig køre når du er på arbejde, så du kommer hjem til en flot nyslået græsplæne hver dag. Det kan være en fordel at den starter så sent som muligt, så morgenduggen er fordampet. Men den skal også nå at være færdig inden du kommer hjem. Vores kører alle hverdage mellem 12 og 16.
Hvis knivene bliver beskidte af støv og saft fra græsser, kan det være en god ide at robotten starter tidligt en dag om uge, så morgenduggen kan opløse støv og snavs. De slipper du for selv at rense knivene.
I starten kan det være nødvendigt at justere lidt på tiderne, alt efter hvor meget tid robotten skal bruge, på at holde netop din græsplæne nyklippet.
Robotten bør ikke kører om natten, da fx. pindsvin færdes i haven i nattetimerne. Dem er der ingen grund til at forstyrre, måske de er på jagt efter dræbersnegle.
Zoner
Hvis du har forskellige områder i haven, kan nogle modeller programmeres til at kører i zoner. Worx modellerne kan programmeres til at have 4 zoner. Du kan enten bruge zoner hvis du har flere græsplæner eller har et hjørne af haven, hvor robotten ikke kommer ofte nok. Zonerne fungere ved at robotten følger kanttråden når den starter. Den programmeres så til at zone 2 er 25 meter fra ladestationen. Roboten starter så med at slå græsse, når den har fulgt kanttråden 25 meter. Ved worx modellerne tildeles de forskellige zoner en procentdel af driftstiden. Zone 1 får fx. 70 % og zone 2 får 30%. Så vil robotten starte i zone 2, 2 ud af 5 gange.
Vinteropbevaring
Til efteråret når græsset stopper med at vokse, skal robotten gøres klar til en vinterpause. Det kræver ikke det store. Robotten skal blot rengøres med en børste og en fugtig klud. Så er den klar til at blive opbevaret tørt og lunt vinteren over. Det er en rigtig god ide at oplade batteriet fuldt, et par gange i løbet af vinteren. Det forlænger batteriets levetid. Når græsset igen begynder at vokse, sættes robotten blot på græs igen, klar til ny sæson.
Der er ingen grund til at starte sæsonen med nye knive, du har måske overset en pind eller sten som ligger på græsplænen. Så lad robotten kører nogle dage med de gamle knive, inden du skifte til nye.
Nogle modeller får jævnligt nyt software, så de er en god ide at kontrollere om der kommet en opdatering i løbet af vinteren som skal installeres.
Vedligeholdelse af robotplæneklipper
En robotplæneklipper kræver ikke meget vedligehold. Hvis den kører optimalt, skal den blot have skiftet knive når de bliver sløve. Den nemmeste måde at se om knivene trænger til udskiftning er at kigge på græsset. Flosser græsset i enderne, så er det på tide at skifte til et nyt sæt skarpe knive. De fleste modeller har små barberblads lignende knive, som nemt skiftes med en skruetrækker.
Hvis robotten kører meget i vådt græs, kan det sættes sig store klumper af tørt græs under den. Det kan være nødvendigt at fjeren det med jævne mellemrum, men det bør ikke være nødvendigt hvis robotten klipper når græsset er tørt. Du kan købe nye knive til din robotplæneklipper her.
Robotplæneklipper og dyr i haven.
En robotplæneklipper lever sit eget stille liv i haven. Den kører selvstændigt rundt på plænen, i den definerede driftstid.
Vores erfaring er at dyrene i haven hurtigt vænner sig til den nye kollega. Vi har både haft høns, løbeænder og kat sammen med robotten.
Katten er selvfølgelig ligeglad, det er den altid. Både ænder og høns trives fint med det lille stykke autonome elektronik. Ænderne kan fint ligge på græsplæne og holde et hvil i skyggen, alt imens robotten slår græs omkring dem. De må dog flytte sig, hvis robotten er på kollisionskurs. Men ingen problem i det. Hønsene er også ligeglade. Der oplevede vi dog et par gang i starten, at de skrabede kantledningen op, så robotten klippede ledningen over. Men når først ledningen er nede i græsset, ligger den i sikkerhed for hønsefødder.
Som nævnt ovenfor, bør robotplæneklipperen ikke kører om natten. Pindsvin og andre sky dyr færdes i haven om natten. Dem er der ingen grund til at forstyrre. Pindsvin ruller sig sammen når de bliver forstyrres, og de større modeller af robotter kan kører over en pindsvin. Det overlever et pindsvin næppe.
Nogle mener at robotplæneklippere holder muldvarper ude af haven, da de ikke bryder sig om forstyrrelser. Det er desværre ikke vores oplevelse. Vi har lige så mange muldvarpeskud og mosegrise som altid. Desværre.
Robot i haven eller ej
Vi kan kun anbefale at anskaffe en robotplæneklipper. Den koster lidt penge, men når først den er installeret er det en fornøjelse. Økonomien afhænger også meget af holdbarheden på batteri og robot. Worx har 3 års begrænset garanti. Husqvarna har modeller der har kørt i 10 år. Holdbarheden bliver vi klogere på de næste mange år. Men det må også gerne koste lidt, at få mere tid til at drikke en god kop varm kaffe.
Vi planlægger at alt vores gæs skal passes af robotter med tiden, når den gamle havetraktor ikke kan mere.
Robotplæneklipperen gør det rigtigt godt, men det kræver også at den har de rette forudsætninger. Plænen skal være ryddet for børnenes legetøj, hundens kødben, nedfaldne grene og æbler. Ellers kører robotten fast. Det sker der sjældent noget ved, den skal bare startes igen.
Du slipper heller ikke for en tur med kanttrimmeren, hvis du har steder hvor robotten ikke kan kører ud over græskanten. Vores model har fx en ca. 15 kant langs vores veranda den ikke kan slå, så her skal kanttrimmeren bruges. Nogle modeller kan dog komme tættere på kanterne, da de har kantklip.
Du kan til gengæld glæde dig over en tæt og velklippet græsplæne. Hvis robotten klipper dagligt, slipper du også for græsafklip. Afklippet er så småt at det faldet ned i plænen med det sammen. Til glæde for regnorme og ham der støvsuger.
Det lyder altså smart! Vi har meget græs, og jeg har altid tænkt at en robotplæneklipper ikke kan overskue så meget, men man kunne jo lade robotten stå for en del af græsplænen … Noget af det fineste ved den er at den ikke larmer. Den frontklipper vi har larmer helt vildt! Jeg tænker videre over det med at få en lille robotven 🙂
Ja, det er rigtigt smart. Vi overvejede også en robot der kunne klare alt vores græs til at starte med. Men det er mange penge at bruge mindst 25.000 kr på en robotplæneklipper, hvor man så ikke er helt sikker på hvordan den vil klar opgaven. Så vi købte en mindre til noget af græsset, senere skal vi have en mere. Så vil næsten alt vores græs blive klippet automatisk, dejligt. Jeg kan kun se fordele ved de små hjælpere… 🙂
Hej jeg har græsplæne og skifte vis små terrasser. Kan den køre hen over fliserne og stå græsset videre ved den næste. Hilsen Birte
Hej Birte
Ja, er ingen problem for robotplæneklipperen at køre over dine fliser. Bare der ikke er niveauforskel på fliser og græs.